Een ander soort avond.
De zomer komt eraan en dat betekent dat we het “digitale inloop- seizoen” afsluiten. Dat doen we dit keer niet digitaal, maar “analoog”. Op deze avond bezoeken we verschillende keti koti herdenkingen in Rotterdam, Arnhem, Utrecht en Amsterdam.
1 juli is een belangrijke herdenkingsdag, waarop we de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij vieren. Keti koti betekent letterlijk: “ketenen gebroken”. Het is een dag waar we bewust stilstaan bij deze gebroken ketenen. Bij het collectief dragen van verantwoordelijkheid voor een liefdevolle samenleving, hoort ook verantwoordelijkheid dragen voor ons verleden. Om liefdevol samenleven te verbeelden, moeten we weten waar we vandaan komen en over onze geschiedenis leren. De ketenen van het slavernij verleden is een grondlegger van het systeem van macht en ongelijkheid. Patronen van dit systeem zijn nog steeds op allerlei manieren terug te zien zijn in deze huidige tijd.
Wat gaan we doen?
In deze periode vinden er verschillende activiteiten plaats rondom Keti-koti.
Op zondag 30 juni vindt de derde editie van Dresi fu yeye plaats in Theater Rotterdam. In dit programma wordt er gefocust op hoe we kennis in kunnen zetten om dichter bij heling te komen en met elkaar in gesprek te kunnen gaan, onder begeleiding van live muziek.
Wil je mee? Je kan zelf een (gratis) kaartje reserveren via deze link. https://www.theaterrotterdam.nl/agenda/11783//tr-herdenkt-viert-dresi-fu-yeye
We vinden het leuk om je met het collectief te ontvangen, laat even weten of je er deze middag bij bent door een berichtje te sturen naar contactpersoon Anne.
Plaats: Theater Rotterdam. We verzamelen om 15:30 voor de deur van Theater Rotterdam
Tijd: 15:30 - +/- 18:00
Contactpersoon: Anne Heintz | +31 6 36 17 46 06 | anne@collectiefkapitaal.nl
“Do this yourself” - tips!
Programmatips om zelf te ondernemen ter verdieping van Keti Koti Wandeling door Rotterdam
Wil je meer te weten komen over de koloniale geschiedenis in Rotterdam? History matters ontwierp een wandeling langs historische plekken in Rotterdam. In deze wandeling ga je op zoek naar sporen van koloniale en slavernijgeschiedenis. Gidsen Dewi Reijs, Wim Reijnierse en Nyanga Weder brengen je langs 30 plekken. De gidsen vertellen niet het verhaal van de rijken en de zeehelden, die in de overlevering vaak al veel aandacht krijgen. Je hoort tijdens deze route juist een meerstemmig verhaal. Via deze link https://rotterdamroutes.nl/route/history-matters/ kan je de app downloaden om deze route te wandelen.
De plantage van onze voorouders
Op zaterdag 29 juni speelt de theatervoorstelling: De plantage van onze voorouders in Theater Rotterdam. 150 jaar na ‘beëindiging’ van de slavernij, kruipen Manoushka Zeegelaar Breeveld en Malou Gorter in de huid van Maartje Duin en Peggy Bouva -en hun familieleden- om grip te krijgen op de gezamenlijke koloniale geschiedenis en alles wat daaruit is voortgevloeid. Hun ontmoeting is het begin van een zoektocht waarin ze elkaar spiegelen, confronteren en bevragen. Samen gaan ze terug naar een gedeeld verleden, naar de plantage Tout Lui Faut in Suriname, de plek die hun voorouders verbindt. Steeds meer wordt duidelijk hoe de historische ongelijkheid tussen de vrouwen doorwerkt in het heden. Zie de website voor meer informatie.
TR Herdenkt & Viert: Keti Koti dag 1 — Theater Rotterdam | Theater Rotterdam