Over ons

Collectief Kapitaal bestaat inmiddels uit meer dan honderd mensen.

En het mooiste is: er is plek voor duizenden!

Er zijn mensen aangesloten die een voorbeeld willen geven van hoe de wereld zou kunnen zijn, maar ook mensen die strijden voor kansengelijkheid, sommige van onze mensen geven graag een ander een steuntje in de rug en andere mensen zijn weer benieuwd naar de effectiviteit van het onderzoek. We bestaan uit mensen die bestaansonzekerheid hebben meegemaakt en mensen die daar geen ervaring mee hebben.

Denise Harleman met dochter (links) en Jet de Nies (rechts) tijdens de lancering van de campagne. Beeld: Dingena Mol

Waar het allemaal begon

Hoe groot de invloed van geldzorgen kan zijn heeft Denise Harleman, oprichter van Collectief Kapitaal, zelf ook ondervonden. Wat ze opmerkte is de diepe impact die het had op de ervaring van het hebben van keuzes. Die vrijheid voelde ze niet meer. Aan het begin van de grootste hedendaagse crisis die we in Nederland hebben gekend (de Coronacrisis) dacht ze meteen aan de impact die het zou hebben op mensen wiens inkomen daarvoor al niet toereikend was.Tijdens de eerste lockdown in maart 2020 vond zij honderd mensen bereid mee te doen aan Collectief Kapitaal.

Strijdbaar

Een van de leden van het eerste uur en drijfkracht achter Collectief Kapitaal is Jet de Nies. Als mens werd ze geraakt door alle verhalen over bestaanszekerheid die binnenkwamen naar aanleiding van het artikel over Collectief Kapitaal in Het Parool. De verhalen gaven haar een gevoel van machteloosheid en tegelijkertijd maakte ze haar strijdbaar. “Dit experiment ís noodzakelijk, ookal zijn we nog aan het uitvinden hoe en wat de beste manier is.”

Onze organisatie


Directie

De directie van Collectief Kapitaal wordt gevormd door Denise Harleman. Zij is verantwoordelijk voor de dagelijkse operatie.

Hoofd communicatie
en outreach

Jet de Nies geeft vanaf het begin van Collectief Kapitaal vorm aan alle communicatie uitingen on- en offline. Ook ontwerpt zij alle infographics waarmee we de data uit ons onderzoek met de buitenwereld delen.

Actieve donateurs
in werkgroepen

Naast de maandelijkse donatie van 50 euro zijn zij inhoudelijk betrokken binnen een van de werkgroepen: onderzoek, campagne, werkproces, communicatie en outreach, interne financiën, externe financiën.

Overige donateurs

Deze donateurs zijn over het algemeen niet actief betrokken bij de processen van het Collectief. Ze worden wel meegenomen in stemrondes en op de hoogte gehouden van de voortgang.

Eenmalige donateurs

Er zijn ook mensen die Collectief Kapitaal graageenmalig ondersteunen, dat juichen we alleen maar toe.

Bestuur

 • Ilay den Boer

  Voorzitter

 • Rachelle Bottenbley

  Penningmeester

 • Chris Keulemans

  Secretaris

 • Anouk Rutten

  Lid

Bestuur

Anouk Rutten
Lid
"
"

Ilay den Boer
Voorzitter
"
"

Collectief Kapitaal gaf mij tijdens het begin van de corona crisis het inzicht dat we binnen zoveel onzekerheid richting kunnen geven aan elkaars leven. Niet door de bestaande ideeën hierover, maar door wezenlijk in contact te treden met een ander, te luisteren en daarmee mezelf vragen te stellen. Hierdoor ontstaan er nieuwe mogelijkheden, gedachten en ontmoetingen die het bestaan zekerder maken. En dat wens ik velen.

Chris Keulemans
Secretaris
"
"

Rachelle Bottenbley
Penningmeester
"
"

Ik woon in Amsterdam omdat ik geniet van de diversiteit in de stad. Zoveel culturen, achtergronden, verhalen en denkbeelden. Ik ga daar lekker op en zoek het actief op. Dat is nodig want voor je het weet, zit je in een bubbel. Voor mij is Collectief Kapitaal een onderzoek naar hoe we als bewoners van Amsterdam kunnen omzien naar elkaar. In gelijkwaardigheid en zélfs in wederkerigheid. Wat dat wens ik onze stad. Er zullen altijd armen zijn en er zullen altijd rijken zijn. Het wordt pas echt problematisch als al er geen oprechte verbinding of gezamenlijk delen tussen verschillende mensen ontstaat.

Team van vrijwilligers

Keimpe de Jong
Onderzoek
"
"

Ik ben Keimpe de Jong, man, 64, muzikant en getrouwd. Vader en opa.
CK is een hele concrete druppel op een gloeiplaat om vorm te geven aan een manier om eerlijke verdeling en dus gelijkere kansen te creëren. En ik ben 100 zielsverwanten rijker!

Elisa van Gent
Onderzoek
"
"

Ik ben Elisa, 29 jaar, onderzoeker, band(e)lid en avonturier. Mijn ideale wereld is een wereld waarin we ons continu blijven afvragen, met elkaar, wat "ideaal" betekent. Collectief Kapitaal en haar experiment zijn echt een pionier in dat proces. Met Collectief Kapitaal geven we een voorbeeld van hoe het gesprek gevoerd kan worden, en hoe we met verschillende manieren van weten nieuwe waarde geven aan onze menselijkheid.

Mariëlle Reineking
Campagne
"
"

Fleur Harmsen
Outreach en communicatie
"
"

Ik ben Fleur, ik ben 22 jaar oud en werk als vrijwilliger mee aan het basisinkomen experiment van Collectief Kapitaal. Ik geloof in een maatschappij dat op solidariteit en altruïsme gebaseerd is, niet in een maatschappij die sociale ongelijkheid bevordert. En ik denk dat een basisinkomen daar echt bij kan helpen!

Jente Jong
Outreach en communicatie
"
"

Ik verlang terug naar groep acht waarin ik met dertig compleet verschillende kinderen een samenleving in het klein was, mijn ideale samenleving waarin iedereen gelijk is. Ik zou de wereld gelijkwaardigheid gunnen, dat we alle mensen in hun kracht zien. Geld en bestaanszekerheid zijn daarin van groot belang. Een gelijkwaardige samenleving, met iedereen, kan alleen ontstaan als er een gelijke basis is (op meerdere vlakken). Collectief Kapitaal heeft een manier van kijken naar de wereld die overeenkomt met mijn blik. Kijkend naar de potentie, het samenwerken, het vertrouwen dat we nodig hebben.

Samira Hoogvliets
Outreach en communicatie
"
"

Dieuwertje de Graaff
Themabijeenkomsten
"
"

Mijn droom is dat we realiseren dat we in ieders basisbehoeften kunnen voorzien, als we het systeem anders inrichten. Zolang dat niet door een overheid wordt opgepakt, vind ik het belangrijk dat burgers zorg dragen voor elkaar. Collectief Kapitaal draagt daaraan bij, omdat het toont dat mensen bereid zijn zelf iets in te leveren zodat anderen bestaanszekerheid hebben.

Leonie van Leeuwen
Outreach en communicatie
"
"

Ik gun mensen het vermogen om oordeel loos te kijken en nieuwsgierig te zijn naar anderen. Dit draagt bij aan een ruimere kijk op de samenleving en een stuk bewustwording van jezelf over anderen. Het Collectief Kapitaal draagt bij aan het creëren van een gesprek hierover. Daarnaast wordt er onderzocht wat bestaanszekerheid is en hoe dit kan bijdragen aan de mens en haar geluk en ontwikkeling.

Emmylou Aben
Campagne
"
"

Ik ben Emmylou Aben, moeder, vriendin, dochter, zus, ondernemer. Draag graag mijn steentje bij aan het creëren van kansen voor mensen die hun talenten willen inzetten. Ik wens voor de wereld meer onderling vertrouwen. Collectief Kapitaal's experiment is een prachtige stap in die richting.

Firoez Azarhoosh
Campagne
"
"

Mara van Nes
Campagne
"
"

Michiel Bos
Campagne
"
"

In mijn ideale wereld staat niemand er alleen voor. Het is geen kwestie van kiezen, iedereen is onderdeel van het grote collectief en draagt daar een steentje aan bij. CK is een fantastisch voorbeeld van hoe er invulling gegeven kan worden aan dat ideaalbeeld.

Gilles de Jong
Campagne
"
"

Mijn idee over hoe de wereld beter zou functioneren is wanneer we niet overal regels voor proberen te bedenken op voorhand, maar een "open ruimte" inbakken in procedures waarbinnen vrijheid bestaat. Naar mijn idee zorgt dit ervoor dat de mensen die deel uitmaken van deze procedures gelukkiger en productiever kunnen zijn. Dit gaat dus voor veel meer op dan een basisinkomen en de procedures rondom uitkeringen, maar om een algemene insteek van hoe we als mensheid de wereld proberen te organiseren. Dit experiment is voor mij een test om te zien of het loslaten van de regeldrang inderdaad werkt.

Partners

Hoewel we een onafhankelijk experiment zijn en blijven, werken we wel samen met partners, zoals de Gemeente Amsterdam. Fiscaal advies ontvangen we van Kamphuis en Berghuizen. Onze verdere partners zijn onder andere Tolhuistuin, het Nibud, Protestantse Diaconie en Aanmelder.nl.