Collectief Kapitaal doet een experiment met het basisinkomen.

Er doen momenteel 5 mensen mee aan ons experiment, zij ontvangen 8 maanden lang een basisinkomen.

Ons experiment

Foto's: Dingena Mol

Wij van Collectief Kapitaal denken dat het sociale systeem in Nederland anders kan. Wij geloven dat je een goed leven moet kunnen leiden zonder de kleine lettertjes van uitkeringen en toeslagen te lezen. We denken dat een basisinkomen op basis van vertrouwen beter werkt. Dat zijn we aan het onderzoeken. Wat verandert een basisinkomen, zonder voorwaarden over waar je het aan besteedt, aan jouw leven?

Het experiment
in het kort

We onderzoeken wat geven en ontvangen op basis van vertrouwen met mensen doet.

Onze vragen

Foto's: Dingena Mol

Niet alleen de effecten van het basisinkomen maken ons nieuwsgierig, het collectief staat in zijn geheel onder een vergrootglas.

We willen erachter komen of er iets bij mensen verandert door dit experiment op basis van vertrouwen.

Hoe kijken ze tegen elkaar aan? Gebeurt er iets met verhoudingen tussen mensen? Zijn ze gelukkiger? Ervaren ze verschil?

Onze missie

We hopen dat de bevindingen van het experiment dat we met elkaar aangaan bewijzen dat vertrouwen, samenwerking en gelijkwaardigheid de toekomst zijn. We willen dit experiment op nog veel meer plekken opzetten en daarmee lokaal beleid inspireren veranderingen aan te brengen.

Te mooi om waar te zijn?

Onze partners

Hoewel we een onafhankelijk experiment zijn en blijven, werken we wel samen met partners, zoals de onder andere Gemeente Amsterdam.

Wil je meer weten over het experiment? Neem gerust contact op, wij antwoorden zo snel mogelijk en gaan graag in gesprek.

Meer weten over Collectief Kapitaal