Collectief Kapitaal doet een experiment met het basisinkomen.

We zoeken 5 mensen om deel te nemen aan ons experiment, zij ontvangen 8 maanden lang een basisinkomen.

Ons experiment

Foto's: Dingena Mol

Wij van Collectief Kapitaal denken dat het sociale systeem in Nederland anders kan. Wij geloven dat je een goed leven moet kunnen leiden zonder de kleine lettertjes van uitkeringen en toeslagen te lezen. We denken dat een basisinkomen op basis van vertrouwen beter werkt. Dat willen we gaan onderzoeken. Wat verandert een basisinkomen, zonder voorwaarden over waar je het aan besteedt, aan jouw leven?

Het experiment
in het kort

We onderzoeken wat geven en ontvangen op basis van vertrouwen met mensen doet.

Onze vragen

Foto's: Dingena Mol

Niet alleen de effecten van het basisinkomen maken ons nieuwsgierig, het collectief staat in zijn geheel onder een vergrootglas.

We willen erachter komen of er iets bij mensen verandert door dit experiment op basis van vertrouwen.

Hoe kijken ze tegen elkaar aan? Gebeurt er iets met verhoudingen tussen mensen? Zijn ze gelukkiger? Ervaren ze verschil?

Onze missie

We hopen dat de bevindingen van het experiment dat we met elkaar aangaan bewijzen dat vertrouwen, samenwerking en gelijkwaardigheid de toekomst zijn. We willen dit experiment op nog veel meer plekken opzetten en daarmee lokaal beleid inspireren veranderingen aan te brengen.

Te mooi om waar te zijn?

Onze partners

Hoewel we een onafhankelijk experiment zijn en blijven, werken we wel samen met partners, zoals de onder andere Gemeente Amsterdam.

Twijfel je of het experiment iets voor jou kan zijn of heb je andere vragen over Collectief Kapitaal, neem gerust contact op. Wij antwoorden zo snel mogelijk en gaan graag in gesprek.

Praktisch: wat houdt meedoen aan het onderzoek precies in

Kennismaking

Tijdens het eerste gesprek maken we kennis met elkaar. We praten over jouw persoonlijke situatie en het experiment.
Daarna bepaal je of je daadwerkelijk mee wil doen.

Bijeenkomst

Op 31 augustus is een bijeenkomst waarbij je de andere deelnemers en het team van onderzoekers ontmoet. En wordt je gekoppeld aan jouw onderzoekspartner.

Bevindingen delen

In de 8 maanden dat het experiment loopt komen jij en je onderzoekspartner maandelijks samen. Jullie bespreken de bevindingen, die je wekelijks bijhoudt, en zoeken naar een vorm om dit met de buitenwereld te delen.
Tijd: ±1 uur per week

Eindgesprek

Acht maanden nadat het experiment is afgelopen is er een eindgesprek. In dit gesprek kijken we terug op het experiment.

Het experiment samengevat

Inschrijving

Wie kan zich inschrijven?

Foto's: Dingena Mol

Je kunt je inschrijven als je 18 jaar of ouder bent en in Buikslotermeer woont (postcodegebied 1025 AA t/m 1025 ZZ). Werk je hard, maar kom je geld tekort? Dan zijn we op zoek naar jou.

Misschien denk je nu: mogen mensen met een uitkering niet meedoen? Wij sluiten niemand uit, maar door mee te doen aan Collectief Kapitaal kun jij jouw uitkering verliezen (degenen die vallen onder de Participatiewet). We willen het experiment gaan uitbreiden en hopen daar in de toekomst een oplossing voor te vinden, maar die is er nu nog niet.

Hoe schrijf ik me in?

Informatie

Voor je je inschrijft lees je de informatie op deze pagina en de algemene voorwaarden door.

Meer informatie

Heb je nog meer vragen? Lees dan onze veelgestelde vragen of bel met onze klantenservice.

Schrijf je in

Onderaan deze pagina vind je het inschrijfformulier voor het experiment. Inschrijven kan van 10 tot 31 juli.

Na inschrijving

Begin augustus vindt de loting plaats. Ben jij een van de vijf ingeloten, dan nemen we telefonisch contact op, zo niet dan ontvang je een e-mail.

Deelname

Wat houdt deelname precies in?

Foto's: Dingena Mol

We begrijpen dat we je overladen met informatie. Om zeker te zijn dat we het goed hebben uitgelegd zetten we de meest belangrijke dingen over jouw deelname op een rij:

Wat wordt er van mij verwacht?

Onderzoek

Deelnemen aan het experiment met het basisinkomen op basis van vertrouwen betekent dat je actief deelneemt aan ons onderzoek.

Bijeenkomsten

Het onderzoek bestaat uit een kennismaking, een bijeenkomst met andere deelnemers, je deelt jouw verhaal en ervaringen, de gesprekken met jouw onderzoekspartner, en een eindgesprek.

Toestemming

We krijgen jouw  toestemming om jouw verhaal en ervaringen te gebruiken voor ons onderzoek. Deze informatie kan als jij dat wil geanonimiseerd worden.

Praktisch

Elke 21e van de maand ontvang je €1000 op je rekening. Daarvoor hebben we een bankrekeningnummer nodig.

Wat kun je van ons verwachten?

Plan van aanpak

Als je een plan wilt maken voor de wijze waarop je het basisinkomen wilt besteden, dan is jouw onderzoekspartner daarvoor beschikbaar. Het maken van dit plan is geen verplichting - de mogelijkheid is er indien jij dat wilt.

Verhaal vertellen

Jouw onderzoekspartner werkt met jou samen om jouw verhalen en ervaringen deelbaar te maken.

Vraagbaken

Gedurende het gehele traject mag je je onderzoekspartner en ons alles vragen over het experiment en het collectief.

Open boek

We delen alle informatie en voortgang met jou.

Doorverwijzing

Let op: Collectief Kapitaal is geen hulpverleningsinstantie.Voor (complexe) hulpvragen dien je zelf contact op te nemen met professionele instanties.

De inschrijving is gesloten