In en om het nieuws
// collectief kapitaal in de pers
// de laatste updates over het collectief
// relevante artikelen in de media
scroll naar beneden voor het laatste nieuws

Binnenlands bestuur

Gratis geld helpt Canadese daklozen aan een huis

Oct 16, 2020

Daklozen in de Canadese stad Vancouver kregen 7.500 dollar aan 'gratis geld'. Wat blijkt? Ze geven hun geld verstandig uit en vinden eerder een woning, waardoor fors wordt bespaard op de kosten van opvang. Daar kunnen we in Nederland ook lessen uit trekken, denkt Frans Tjallingii, een van de initiators van het experiment.

lees verder
De Correspondent

Meer dan een inspraakavond, beter dan een referendum: met deze democratische vernieuwing kan de burger zélf beleid maken

Oct 15, 2020

In een burgerberaad zoeken burgers samen naar oplossingen voor taaie politieke problemen – zoals klimaatverandering. Het kabinet onderzoekt of zo’n burgerberaad de verduurzaming van Nederland verder kan helpen. Waarom zou een burgerberaad slagen waar politici vastlopen?

lees verder
MaatschapWij

Is de geefeconomie dé oplossing voor al onze problemen?

Oct 15, 2020

Onze wereld verandert snel. Dat wat vroeger vanzelfsprekend was, is nu ineens niet meer zo zeker. Zonder religie om ons te vertellen wat we moeten doen zijn we aangewezen op ons eigen morele kompas. Wij helpen je op weg met de ingewikkelde ethische dilemma’s van vandaag de dag. De derde lastige vraag die onze redacteur Roanne te lijf gaat: moeten we om een fijner, gezonder en groener leven te leiden het kapitalistische systeem achter ons laten en naar een geefeconomie toe?

lees verder
Nu.nl

Onderzoek: Miljardairs werden tijdens coronacrisis rijker dan ooit

Oct 7, 2020

Miljardairs zijn tijdens de coronacrisis rijker dan ooit geworden, blijkt woensdag uit een rapport van de Zwitserse bank UBS en accountantskantoor PwC. Het vermogen van tweeduizend miljardairs, die samen goed zijn voor ongeveer 98 procent van het vermogen van alle miljardairs, is tijdens de eerste maanden van de pandemie met meer dan een kwart gegroeid.

lees verder

We doen ons best om alle media bij te houden, maar denk je: Hé, dit artikel ontbreekt? Laat het ons weten. Mail de link van het artikel of filmpje naar inschrijving@collectiefkapitaal.nl

Vind je Collectief Kapitaal een belangrijk initiatief?